ΑΡΘΡΑ & ΣΧΟΛΙΑ

tsoumas20161023a.jpgΙππεύοντας ευλύγιστα καλάμια ψευδαισθήσεων, ζουν το μύθο τους αφήνοντας πίσω, για εαυτούς και αλλήλους, αλύγιστα… παλούκια! Είχαν, λέει, ψευδαισθήσεις -ο «χαρισματικός» το είπε. Δηλαδή τώρα που λένε ότι το πιο στέρεο «παλούκωμα» έσωσε τη χώρα, τι έχουν; Παραισθήσεις μήπως;

Ας είναι όμως. Αυτοί το χαβά τους και η αφεντιά μου το δικό της. Που είναι, ας το πω έτσι, του «μετροπόντικα»! Δηλονότι της υποσκαφής. Ήτις έχοντας το επιφαινόμενο, αναζητά το φαινόμενο.

Ο δικός μας Ευάγγελος Λεμπέσης και ο Iταλός Κάρλο Τσιπόλα επιστρατεύονται για οδηγοί σ’ ετούτη την υποσκαπτική ματαιοπονία. (Ο πρώτος μάς έχει αφήσει την κοινωνιολογική μελέτη «Η τεράστια σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω», και ο δεύτερος το δοκίμιο «Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας»)

tsoumaspanosΤου

Πάνου

Τσούμα*

 

Εν αρχή ο Λεμπέσης λοιπόν, και επιλέγω την κατακλείδα της μελέτης του, όπου αποφαίνεται: «Και όταν ακόμη ο βλάξ, υπό την μορφήν του επιτηδείου ή του απατεώνος, εξαναγκασθή να δώση μάχην, θα δώση αυτήν διά των πνευματικώς ευκολότερων και συνεπώς ανηθικώτερων "όπλων": του ψεύδους, της διαστροφής, της ραδιουργίας και της συκοφαντίας. Εξ ου έπεται το ακλόνητον δόγμα: και η ανηθικότης είναι αποκλειστικόν προϊόν των βλακών!».

Σας θυμίζει τίποτα η λεμπέσεια απόφανση; Σ’ εμένα πάντως θυμίζει:
- Τις «χιλιάδες... αυτοκτονίες» επί σαμαροβενιζέλων που κόπηκαν μαχαίρι επί  τσιπροκαμμένων.
- Τα παιδάκια που λιποθυμούσαν καθημερινά στα σχολεία λόγω πείνας -και έπαψαν να λιμοκτονούν μόλις… εφαρμόστηκε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»!
- Τη συγχορδία περί προσκυνημένων, πουλημένων, προδοτών, μερκελιστών, ου μην και τετράποδων.
- Το ακομπανιαμέντο με: «Γρυλλισμούς» Τράγκα, «αλαλαγμούς» Κουρήδων, κοασμούς εγκάθετων ανώνυμων βατράχων στις ελώδεις ακτές του διαδικτύου... και «αλ τσαντίρι» Λάκη…σμούς για τα κάτω ένστικτα.

Ήταν ή όχι αυτές μου οι θύμησες τα «όπλα» που αξιοποίησαν οι… ήρωες ΣΥΡΙΖ-Α-ΝΕΛ και οι χρυσαυγίτες -να το λέμε κι αυτό- προκειμένου να φέρουν τη… λευτεριά με νταούλια και βιολιά; Ήταν όπλα διανοίας ή καφενειακής αερολογίας; Του στέρεου επιχειρήματος, που απαιτεί πνευματικό μόχθο ή του εύκολου ψεύδους, της κουτοπόνηρης ραδιουργίας, της διαστροφής και της συκοφαντίας, που απαιτούν μόνο αγύρτικο θράσος, αναισχυντία και, πάνω απ’ όλα, αναισθησία;

 

Διότι ναι, αγαπητοί συμπάσχοντες(ουσες): αν η ανηθικότητα είναι αποκλειστικά προϊόν της ηλιθιότητας, όπως τεκμηριώνει στη μελέτη του ο Λεμπέσης, η αναισθησία αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της. Ας μην εξανιστάμεθα συνεπώς που οι τσιπροκαμμένοι πανηγυρίζουν για το κατά-δικό τους πλέον διπλοπαλούκωμα της κατακαημένης ψωροκώσταινας. Με τη βλακεία τους ως αναισθητικό βαφτίζουν τη νύχτα μέρα χωρίς ντροπή και δισταγμό.

 

ασύμμετρη απειλή

tsoumas20161023b.jpg«Ο ηλίθιος άνθρωπος», σημειώνει από τη μεριά του ο Τσιπόλα, «είναι πιο επικίνδυνος από τον “κακοποιό”». Και το εξηγεί ως εξής: «Η συμπεριφορά του κακοποιού (σ.σ. ηλίθιος κι αυτός, αλλά όχι εντελώς) διέπεται από μια λογική και ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να την προβλέψει. Μπορείς να μαντέψεις πώς θα ενεργήσει ένας κακοποιός (…)και συχνά είναι εφικτό να πάρεις τα μέτρα σου. Με το ηλίθιο άτομο αυτό είναι παντελώς αδύνατο(…).


Το γεγονός ότι οι δραστηριότητες και οι ενέργειες του ηλίθιου πλάσματος είναι απόλυτα αλλοπρόσαλλες και παράλογες δεν καθιστά μόνο την άμυνα προβληματική αλλά και την όποια αντεπίθεση εξαιρετικά δύσκολη -σαν να προσπαθείς να στοχεύσεις ένα αντικείμενο που μπορεί να κινηθεί με τις πιο απίθανες και απροσδόκητες κινήσεις».

Χαρακτηριστικά εν δυνάμει ασύμμετρης απειλής προσδίδει ουσιαστικά ο Τσιπόλα στη συμπεριφορά του ηλίθιου. Κατά πόσο αυτό μας αφορά δεν θα το πω εγώ. Το είπαν αποδεδειγμένα: Η ασύμμετρων συνεπειών αλλοπρόσαλλη… σκληρή διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω και το ακόμα πιο ασύμμετρο δημοψήφισμα με το «μέσα όχι έξω ΝΑΙ». Αποδεδειγμένα επίσης το (δια)λάλησαν με τη συμπεριφορά τους ο Βαρουφάκης και η Κωνσταντοπούλου. Το παιανίζει δε εισέτι η «χορωδία» Φίλη, Μπαλτά, Σκουρλέτη, Κουρουμπλή, Σπίρτζη, Παπά κ.λπ. με μαέστρους: Τσίπρα το μικρό και Καμμένο τον εντελώς.

- Ατελείωτο όμως το θέμα «ανθρώπινη ηλιθιότητα» ενώπιον της οποίας «και οι Θεοί αγωνίζονται μάταια» (Φρίντριχ Σίλερ). Γι΄ αυτό και θα επανέλθω ενθάδε στην επόμενη ματαιοπονία μου -όχι σαν ειδικός, αλλά σαν πιθανός… ηλίθιος!

* Τεχνικός υπ/κός- αξ/κός της Π.Α. (1963-1990). Περιφερειακός ανταποκριτής-αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας» (1991-2011). Διευθυντής-δημιουργός της εφημερίδας «Eμπρός» Ναυπάκτου (1998-2011)

Ο Πάνος Τσούμας γράφει στο enetpress.gr

 

ΑΡΘΡΑ & ΣΧΟΛΙΑ του Πάνου Τσούμα