ΠΟΛΙΤΙΚΗ

kkedse.jpgΤην Κυριακή, 23 Οκτώβρη στις 10:30 πμ

Λαέ της Ηλείας!

Εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, άνεργοι, νέοι και νέες, απόγονοι των αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ και όλων των εργατικών λαϊκών αγώνων! Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το 1946. Το ΚΚΕ και το εργατικό – λαϊκό κίνημα, τότε, βρέθηκαν μπροστά στο αμείλικτο δίλημμα: Υποταγή η ένας νέος ξεσηκωμός. Επέλεξαν, έστω με καθυστερήσεις τον δεύτερο δρόμο. Ο ΔΣΕ ήταν λαϊκός στρατός εθελοντών ομοϊδεατών. Τον στελέχωσαν απλοί λαϊκοί άνθρωποι, εργάτες κι εργάτριες, άντρες και γυναίκες της υπαίθρου, κυρίως νέοι και νέες. Τον στήριξε ο ίδιος ο λαός με κάθε είδους βοήθεια.

Ο αγώνας του ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στο όργιο της αστικής βίας που επιχειρούσε να ανατρέψει το συσχετισμό που είχε διαμορφωθεί την περίοδο της κατοχής και της απελευθέρωσης. Έσωσε την τιμή του λαού και του Κόμματος. Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την αστική κρατική εξουσία, ως κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα. Σε μεγάλο βαθμό εμπνεόταν από τα ιδανικά του ΚΚΕ για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Για κάθε νέο και νέα ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί μεγάλο μάθημα. Δείχνει τη δύναμη του λαού, που όταν θέλει και το αποφασίζει ξεπερνάει φόβους και δισταγμούς, μπορεί να τα βάλει με ¨υπέρτερες¨ δυνάμεις, να διεκδικήσει τη ζωή που του στερούν.

Σήμερα έχουμε περισσότερες αποδείξεις ότι τα όνειρά μας δεν χωράνε στο σάπιο και γερασμένο σύστημα του καπιταλισμού που βασανίζει τους πολλούς για να πλουτίζουν οι λίγοι, καταδικάζει εκατομμύρια νέους στη φτώχεια, δημιουργεί μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες, γεννάει ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για τη Λαϊκή Συμμαχία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία, κρίσεις, πολέμους. Για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, όπου οι τεράστιες δυνατότητες της παραγωγής, της τεχνικής και της επιστήμης θα αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, όπου η παραγωγή και η οικονομία θα σχεδιάζονται κεντρικά, με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων και της νεολαίας, με εργατικό έλεγχο.

Η ιδεολογική επίθεση, άμεση ή έμμεση, εναντίον της τότε επιλογής του ΚΚΕ για το ΔΣΕ, έχει αιτία και στόχο: Να χτυπήσει την ταξική πάλη σήμερα, για να περάσει ¨αντουφέκιστη¨ η στρατηγική και η εξουσία του κεφαλαίου. Φορείς αυτής της επίθεσης είναι όσοι υπερασπίζονται την εκμετάλλευση.

Η δράση της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ (Πελοποννήσου), αποτελεί ξεχωριστό και ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της εποποιίας.

Στη Ζαχάρω και την Ολυμπία, στην Ηλεία και σ’ όλη την Πελοπόννησο, το ΚΚΕ, ο ΔΣΕ, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ανέπτυξαν το 1946-49 πλούσια δράση, που απ’ τη μία έγιναν «θρύλος» που θερμαίνει τα όνειρα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, κι απ’ την άλλη «φάντασμα» που τρομοκρατεί τα τζάκια της αστικής τάξης, παλιά και νέα, οικονομικά και πολιτικά.

Ο αντίπαλος χρειάστηκε να πλημμυρίσει την Πελοπόννησο με δεκάδες χιλιάδες στρατό, πλήρως εξοπλισμένο, για να καταφέρει να κάμψει τρεις μόνο χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες που τους έλειπαν τα στοιχειώδη.

Έχουν ιδιαίτερη σημασία και μας διδάσκουν ορισμένα γνωρίσματα και χαρακτηριστικά της δράσης της 3ης Μεραρχίας και της οργάνωσης του ΚΚΕ σε εκείνη τη φάση, όπως: η αυστηρή πειθαρχία, η επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και η οργάνωση της αντιμετώπισής τους, μια σειρά αρετές που πρέπει να διακρίνουν τα στελέχη και τα μέλη του επαναστατικού κόμματος, η εμπιστοσύνη στο λαό και οι δεσμοί μαζί του.

Σ’ αυτόν τον ένδοξο αγώνα πρωταγωνίστησαν και ξεχώρισαν σπουδαίοι άνθρωποι:

  • Όπως ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ από την Ζαχαρω ο οποίος έλαβε μέρος σε πολλές μάχες πιο πολύ ως πολιτικός καθοδηγητής παρά ως διοικητής ενόπλου τμήματος. Υπήρξε ο οργανωτής της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης του Δ.Σ.Π , παρά τις αντιξοότητες και την ανυπαρξία επαγγελματικών δικαστών .Ο Γκότσης διακρίθηκε για την γενναιότητα του, την ζωντάνια , το πρακτικό μυαλό, την ευρύτητα της σκέψης, τη σύνεση και την ορθοφροσύνη του. Για όλα αυτά τα ψυχικά, πνευματικά και τα οργανωτικά προσόντα απέσπασε το σεβασμό και την γενική εκτίμηση των στελεχών, όπως και την αγάπη των απλών μαχητών και μαχητριών. Στις 9 Μάη του 1949 πιάστηκε αιχμάλωτος και το στρατοδικείο της Τρίπολης τον καταδίκασε 72 φορές σε θάνατο, ο Γκότσης διακόπτοντας τον Πρόεδρο του δικαστηρίου όταν ανακοίνωνε τις ποινές και των άλλων μαχητών του Δ.Σ.Π του είπε με περίσσιο θάρρος «Και μια από εμένα, 73 κύριε Πρόεδρε»

  • Όπως ο Γιώργης Τζαμαλούκας γνωστός ως και «πατέρας της αντάρτικης χειρουργικής ». Ο Τζαμαλούκας γεννήθηκε στη Ζαχάρω το 1904. Πήγε στην Αθήνα το 1920, εντάσσεται στο κόμμα κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων και παραμένει μέλος μέχρι και το θάνατό του το 1984 στη Δρέσδη. Καθ’ όλη την δεκαετία του 30 διώκεται για την ιδεολογία του. Κατά την διάρκεια της κατοχής διαφεύγει στην Αυστρία για νοσηλεία και το 1945 πηγαίνει στη Γιουγκοσλαβία. Εκεί τον βρίσκει η έναρξη του εμφυλίου. Μαζί με άλλους 15 κομμουνιστές το 1947 περνάει στην Ελλάδα και εντάσσεται στη τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Αυτόν τον αγώνα κι αυτούς τους ανθρώπους τιμάμε την Κυριακή 23 του Οκτώβρη στην Κεντρική πλατεία της Ζαχάρως, 10:30 πμ,

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης, θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ, και θα μιλήσει ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Τομεακή επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ & Τομεακό Συμβούλιο Ηλείας της ΚΝΕ

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

  • Απαγγελία του όρκου του ΔΣΕ

  • μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ

  • χαιρετισμό από την Φώφη Γκότση κόρη του Νίκου Γκότση

  • κεντρική ομιλία από τον Αριστείδη Δαμαλά μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ & ΚΟΜΜΑΤΑ