ΠΟΛΙΤΙΚΗ

saltrimpaxevanakismpalaourasΕρώτηση κατέθεσαν προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δριτσέλη Παναγιώτα, Αραχωβίτης Σταύρος, Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη, Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μπαξεβανάκης Δημήτριος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος και Σιμορέλης Χρήστος για τη συμπερίληψη και των δευτερευουσών κατοικιών και των βοηθητικών χώρων στις προβλέψεις για την αποζημίωση από πλημμύρες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι σε συνέχεια της κήρυξης αρκετών περιοχών της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, πολλοί πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στην αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών στις οικοσκευές και τις κατοικίες τους. Συγκεκριμένα, πολλοί πολίτες με δευτερεύουσες κατοικίες είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται καθώς πλημμύρισαν βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι, οι οποίοι όμως δεν καλύπτονται από το πλαίσιο για τις αποζημιώσεις γιατί δεν θεωρούνται «πρώτη κατοικία».

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ Π2/οικ. 2673/29.8.2001, «προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ποσού μέχρι 5.869,41 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο στους θεομηνιόπληκτους και σεισμόπληκτους της χώρας για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών». Εντούτοις, η πρόβλεψη αυτή αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, αποκλείοντας δευτερεύουσες κατοικίες ή βοηθητικούς χώρους.

Σε πολλές περιοχές όμως οι ζημιές σε δευτερεύουσες κατοικίες αφορούν οικοσκευές και αγροτικά μηχανήματα μεγάλης αξίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στους κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους στο κόστος των επισκευών

Οι βουλευτές ζητούν να διευρυνθούν οι προβλέψεις της ως άνω ΚΥΑ ώστε να ενταχθούν οι δευτερεύουσες κατοικίες και οι βοηθητικοί χώροι.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ & ΚΟΜΜΑΤΑ