ΠΟΛΙΤΙΚΗ

saltariefiΠρος

τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα Απόστολο

και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλο Γεώργιο

 

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2016

 

Θέμα: Προτάσεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Δυτική Ελλάδα, την επαναλειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πύργου και την τοποθέτηση διατάξεων για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην θάλασσα.

Αναγνωρίζοντας την αυτοτέλεια του θεσμικού σας ρόλου και των προτεραιοτήτων που έχετε θέσει ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, αλλά και υπηρετώντας την ανάγκη ύπαρξης συνεργειών σε επίπεδο παρεμβάσεων και προτάσεων, σας παραθέτω δημόσια προτάσεις μου για την υλοποίηση κοινωνικά ωφέλιμων παρεμβάσεών σας σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εάν ήδη είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό σας αξιολογείστε ότι τα θέτω σε προτεραιότητα καθώς αφορούν τον τομέα των δικαιωμάτων του πολίτη, της δημόσιας υγείας και άθλησης.

Ειδικότερα για τη δημόσια υγεία και την αναβάθμιση του εξοπλισμού του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης: 490.985.734 ευρώ ορθότατα τίθεται ως στόχος η «Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση κοινωνικών υποδομών, υποδομών υγείας και εκπαίδευσης». Στις 21/09/2016 η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε την υπογραφή σχετικής Πρόσκλησης που απευθύνεται στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας για την προμήθεια 30 ασθενοφόρων και 15 κινητών μονάδων προϋπολογισμού 3.600.000 ευρώ για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Αττικής. Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας η πρόσκληση έχει ως στόχο τη βελτίωση των υποδομών υγείας στην Περιφέρεια Αττικής, και αφορά στην υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» του άξονα προτεραιότητας 10, με τίτλο «Ανάπτυξη - Αναβάθμιση Στοχευμένων Κοινωνικών Υποδομών και Υποδομών Υγείας», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εκτιμώ ότι υπάρχει ταύτιση των αξόνων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής με της Δυτικής Ελλάδας στον τομέα της Υγείας. Με γνώμονα τις σημαντικότατες ανάγκες για την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του στόλου του ΕΚΑΒ στην Δυτική Ελλάδα θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε σε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία που θα μας βρει όλους όσοι πασχίζουμε για αξιοπρεπή και σύγχρονη δημόσια υγεία αρωγούς.

Για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πύργου.

Όπως γνωρίζετε στον Δήμο Πύργου δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες αποκατάστασης και ενεργειακής αναβάθμισης που είναι απολύτως αναγκαίες για να επαναλειτουργήσει το Δημοτικό Κολυμβητήριο Πύργου, το οποίο το 2010 άρχισε να υπολειτουργεί και από το 2011 ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Υπενθυμίζω ότι υπήρξε και απένταξη με το υπ’ αριθ. οικ. 128949/28-07-2014 έγγραφο ανάκλησης των αποφάσεων ένταξης πράξεων στον άξονα 1 του ΕΠΠΕΡΑΑ από την αρμόδια διαχειριστική αρχή σχετικού έργου που αφορούσε την “Ενεργειακή αναβάθμιση ανοικτού κολυμβητηρίου Δήμου Πύργου” (MIS 425883) με δικαιούχο τον Δήμο Πύργου».

Για την υλοποίηση αντίστοιχου έργου στον Δήμο Νέας Σμύρνης της Περιφέρειας Αττικής υπογράφηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου», με συμβαλλόμενους την Περιφερειάρχη Αττικής, και τον Δήμαρχο Νέας Σμύρνης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 764.420,69 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Όπως και για την περίπτωση του ΕΚΑΒ και εάν δεν το έχετε ήδη δρομολογήσει θα ήθελα να εξετάσετε την συνέργεια με τον Δήμο Πύργου, ώστε να υπάρξει μια αντίστοιχη Προγραμματική Σύμβαση.

 

Για την τοποθέτηση διατάξεων για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην θάλασσα.

Η μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη SEATRAC για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ, που σημειωτέον έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών με την συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μπορεί να διασφαλίσει προσβασιμότητα με αξιοπρέπεια στην θάλασσα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους και γενικά εμποδιζόμενα άτομα. Ταυτόχρονα μπορεί να δώσει στον τόπο μας μια ευκαιρία για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, κάνοντάς τον μοναδικό προορισμό για τον παγκόσμιο τουρισμό των ΑμεΑ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συμπληρωματική απάντηση σε ερώτηση μου σχετικά με τη διασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα για τις παραλίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής: […] το εν λόγω έργο θα χρηματοδοτηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν κατά τη φετινή θερινή περίοδο. Ωστόσο έπειτα και από τη σύμφωνη γνώμη συλλόγων ΑμεΑ της περιοχής, το σημείο τοποθέτησης του συστήματος έχει καθοριστεί και θα είναι η θέση “Πλάκες” Δ.Δ. Κατακόλου.

Σημειώνω ότι μέσα από παλαιότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησα το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει απαντήσει ότι έχουν ήδη σταλεί σε όλες τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Προγραμμάτων, συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στη δημιουργία τουριστικού προσβάσιμου προορισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας με πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020

και ότι,

η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του προγράμματός «Προσβάσιμος Τουρισμός-Τουρισμός για όλους» με ιδίους πόρους και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος «Interreg Ελλάδα-Ιταλία» έχουν ήδη αποφασίσει την τοποθέτηση άνω των 35 ολοκληρωμένων συστημάτων αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες τους.

Θεωρώ δεδομένο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα υλοποιήσει την δέσμευσή της για την προμήθεια seatrac, ώστε να εξασφαλισθεί η τοποθέτηση στην επόμενη θερινή περίοδο σε τουλάχιστον μία παραλία (Πλάκες Κατακόλου), αλλά και σε περισσότερες, δεδομένου και του εκδηλωμένου αντίστοιχου αιτήματος από την τοπική κοινωνία.

Σε ό,τι με αφορά, παραμένω στη διάθεση σας όπως πάντα, για να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις και ευελπιστώ και στη δική σας ανταπόκριση και ενημέρωση για τα ζητήματα που σας έθεσα.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ & ΚΟΜΜΑΤΑ