ΠΟΛΙΤΙΚΗ

b_550_0_16777215_00_images_news_koutsoukosgiannisvouli.jpgΓιάννης Κουτσούκος

Βουλευτής Ν. Ηλείας

Ερώτηση

 

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

 

Θέμα: «Μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων πολιτών και την αντιμετώπιση των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία στο Ν. Ηλείας.

 

Η σφοδρότατη κακοκαιρία που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι και σήμερα, το Ν. Ηλείας προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Υποδομές, κατέστρεψε περιουσίες απροστάτευτων από τα καιρικά φαινόμενα πολιτών.

Οι ζημιές είναι μεγάλες σε ολόκληρη σχεδόν την Ηλεία, ενώ σε απελπισία βρίσκονται οι κάτοικοι αρκετών περιοχών που είχαν υποστεί ζημιές σε προηγούμενες πλημμύρες χωρίς ακόμα να έχουν αποζημιωθεί, καθώς και οι κάτοικοι των περιοχών που έπληξε ο σημερινός καταστροφικός ανεμοστρόβιλος.

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός για τις δικές του ενέργειες προκειμένου:

  1. Να κηρυχθούν θεομηνιόπληκτες οι πληγείσες περιοχές

  2. Να καταγραφούν έγκαιρα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες πολίτες για ζημιές που υπέστησαν στις ατομικές τους περιουσίες.

  3. Να ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους του Ν. Ηλείας, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές σε δημόσιες υποδομές.

  4. Να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να πάψουν να είναι μόνιμα θύματα των καιρικών φαινομένων οι πολίτες του Ν. Ηλείας.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Γιάννης Κουτσούκος

 

Ερώτηση

 

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Ευάγγελο Αποστόλου

 

Θέμα: «Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις».

Η πρόσφατη κακοκαιρία με τη σφοδρότατη βροχόπτωση και τον πρωτοφανή όγκο νερού προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες του Ν. Ηλείας.

Επλήγησαν δενδρώδεις καλλιέργειες, οπωροκηπευτικά, καλλιέργειες αραβοσίτου, ενώ καταστροφικές ήταν οι συνέπειες στη συγκομισμένη σταφίδα που παρεσύρθη από τα αλώνια, λόγω του μεγάλου όγκου των βρόχινων υδάτων.

Επιβάλλεται:

1. Να κινηθούν άμεσα οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών και την εκκίνηση των διαδικασιών των αποζημιώσεων.

2. Να εξευρεθεί λύση, με ευρεία ερμηνεία του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι σταφιδοπαραγωγοί των οποίων έχει απολεσθεί η παραγωγή στη φάση της αποξήρανσης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι πρόκειται να πράξετε, ώστε να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι πληγέντες αγρότες για το σύνολο την αγροτικής παραγωγής καθώς και οι σταφιδοπαραγωγοί που απώλεσαν τη συγκομισμένη παραγωγή;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Γιάννης Κουτσούκος

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ & ΚΟΜΜΑΤΑ