ΠΟΛΙΤΙΚΗ

diamadopoulosnikos.jpgΠροτάσεις για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, κατέθεσε ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας και Γραμματέας του Σώματος, αφού η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, έχει από καιρό, «ανοίξει» το θέμα της εύρυθμης και ουσιαστικής λειτουργίας του Οργάνου. Ο Νίκος Διαμαντόπουλος λοιπόν, κατέθεσε -εκ νέου- συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, όσο και εγγράφως προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, με κοινοποίηση στον Δήμαρχο Ήλιδας, τους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων αλλά και τον Αντιπρόεδρο του Σώματος.

Η κύρια φιλοσοφία που εκπέμπει ο Επικεφαλής της Ανεξαρτησίας, λέει… ότι είναι θέμα ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, οι Προτάσεις της Ανεξαρτησίας:

- Να τεθεί αριθμητικό όριο… στις Ερωτήσεις* εκτός θεμάτων, σ’ αυτές δηλαδή που μπορεί να γίνουν στην αρχή κάθε συνεδρίασης, από τους Δημοτικούς Συμβούλους κάθε παράταξης. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις Ερωτήσεις και όχι στις Προτάσεις.

- Προ-συνεννόηση των Δημοτικών Συμβούλων με τους Επικεφαλής των Παρατάξεων τους, για τις Ερωτήσεις* που θα υποβληθούν από την κάθε παράταξη και ποιόν σύμβουλο, ώστε να υπάρχει ένας αυτοπεριορισμός στη σωρεία Ερωτήσεων που έχει μάλιστα συγκεκριμένες αναφορές. Για παράδειγμα, θα μπορούσα να μιλήσω για έναν αριθμό δύο ερωτήσεων ανά συνεδρίαση για την κάθε παράταξη και τριών ερωτήσεων για τις δυο μεγάλες, δηλαδή την παράταξη της δημοτικής αρχής και της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, που διαθέτουν περισσότερες έδρες, άρα είναι και αυξημένες οι ανάγκες για την κατάθεση κάποιων ζητημάτων.

- Ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, που θα μπορεί να υποβάλλονται, Ερωτήσεις*, Προτάσεις, Ενημερώσεις, Τοποθετήσεις κ.τ.λ.

Και έτσι… και εκ των πραγμάτων πια, θα μειωθούν, όσο να ‘ναι, και οι ανάγκες Ερωτήσεων στις τακτικές συνεδριάσεις.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Σώματος κ. Αντώνης Πατρινός, είχε πει, σε σύσκεψη που είχατε συγκαλέσει αρχικά, πως θα πρέπει η Δημοτική Αρχή, να ενημερώνεται λίγες μέρες νωρίτερα από την συνεδρίαση, για να μπορεί να έχει προετοιμάσει τις απαντήσεις. Αυτό είναι αυτονόητο και προφανές.

Εμείς άλλωστε, δίνουμε βαρύτητα στις προτάσεις. Μάλιστα αξιοποιούμε διάφορα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, -όσοι μένουν μέχρι αργά, θα το γνωρίζουν,- για να κάνουμε σχετικές προτάσεις.

- Οι Ερωτήσεις* να γίνονται όχι στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά στο τέλος. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, να καταθέτουν σωρεία Ερωτήσεων. Και μετά από τις απαντήσεις, να αποχωρούν (και μάλιστα και με την αποχώρηση των δημοσιογράφων). Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να είναι πεδίο εντυπωσιασμών. Και πρωτίστως, είναι θέμα σεβασμού, προς τα άλλα Μέλη του Σώματος. Μα πόσες Ερωτήσεις, θα καταθέσει ένας δημοτικός σύμβουλος, σε μία συνεδρίαση;

Προτάσεις στην αρχή λοιπόν, Ερωτήσεις στο τέλος. Άλλωστε, για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά να ρωτήσει, τι στην αρχή τι στο τέλος, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει πρόβλημα…! Κι έτσι, θα δούμε και ποιος έχει και Προτάσεις.

- Αξιοποίηση της δυνατότητας που υπάρχει για την κατάθεση έγγραφων Ερωτήσεων*.

~ Κύριε Πρόεδρε κλείνοντας, εκφράζω την άποψη ότι εν τέλει… όλα, είναι θέμα ανθρώπων. Όσο και να ‘χετε ‘σεις, την καλή διάθεση, για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι θέμα του καθενός από εμάς και εν τέλει όλων μας, το πώς θα λειτουργήσουμε. Ο νόμος και ο κανονισμός, δίνουν έναν μπούσουλα. Θέμα όλων ημών είναι, το αν θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνουν οι διάφορες διατάξεις ή αν θα τις εξευτελίσουμε.

* Όπου αναφέρεται ο όρος «Ερωτήσεις», νοούνται εκείνες που γίνονται κατά την διαδικασία εκτός συζήτησης θεμάτων, στην αρχή της συνεδρίασης.

~ Για κάθε διευκρίνιση ή επεξεργασία ή συζήτηση επί των Προτάσεων, είμαστε στη διάθεσή σας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Ανεξαρτησίας, «η ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, και ίσως … μετά από πάρα πολλά χρόνια, θα μπορούσε να είναι ένα στοίχημα για όλους μας».

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ & ΚΟΜΜΑΤΑ