ΚΟΣΜΟΣ

vostotsnirocket.jpgΟ πρώτος στην ιστορία πύραυλος φορέας Soyuz-2.1a με τρεις δορυφόρους εκτοξεύτηκε χθες από το κοσμοδρόμιο «Βαστότσντι» στις 5.01 ώρα Μόσχας.

Και οι τρεις δορυφόροι, που εκτοξεύθηκαν για πρώτη φορά από το νέο κοσμοδρόμιο της Ρωσίας τέθηκαν σε τροχιά, όπως δήλωσε στο Ria Novosti ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roskosmos).

Σε τροχιά τέθηκαν οι δορυφόροι Aist-2D, o ερευνητικός δορυφόρος «Μιχαήλο Λαμονόσοφ» καθώς και ο νανοδορυφόρος SamSat-218D. Στην συνέχεια η Roskosmos ανακοίνωσε ότι η επικοινωνία με τον κάθε δορυφόρο αποκαταστάθηκε και όλα λειτουργούν κανονικά.

Ο προορισμός των δορυφόρων

Ο δορυφόρος Aist-2D έχει μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά που μπορεί να διαθέτει μια διαστημική συσκευή. Ο δορυφόρος που έχει μάζα 531 Kg, είναι εξοπλισμένος με μια εντελώς νέα φωτογραφική μηχανή η οποία, κατά την φωτογράφιση της επιφάνειας της Γης, έχει την δυνατότητα να εστιάζει σε απόσταση ενάμιση μέτρου από το αντικείμενο και να καλύπτει ένα πεδίο μήκους σχεδόν σαράντα χιλιομέτρων. Οι ειδικοί λένε ότι ο δορυφόρος αυτός είναι μια ιδιόμορφη «επιστημονική αλωνιστική μηχανή» που θα συμβάλλει στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την φωτογράφιση της Γης καθώς και επιστημονικών ζητημάτων.

Ο ερευνητικός δορυφόρος του Πανεπιστημίου της Μόσχας, «Μιχαήλ Λομονόσοφ», θα μπορεί να ερευνά διάφορα φαινόμενα που παρατηρούνται κατά την διάδοση του φωτός και τα οποία ενδεχομένως να συνιστούν κίνδυνο για τους πυραύλους.

Ο νανοδορυφόρος SamSat-218, είναι δημιούργημα των φοιτητών και των επιστημόνων του κρατικού πανεπιστημίου αεροδιαστημικής της πόλης Σαμάρας. Η τροχιά τους θα καθορίζεται εξ αποστάσεως από τους εμπειρογνώμονες. Κι αυτό διότι, ο μοναδικός εξοπλισμός που διαθέτει το καθιστά εφικτό. Συγκεκριμένα οι κατασκευαστές του πειραματικού δορυφόρου θα «τηλεφωνούν» στον δορυφόρο με ένα τερματικό κινητό μέσω του οποίου θα λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Η εκτίμηση του προέδρου

Την εκτόξευση του πυραύλου παρακολούθησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έφθασε στο κοσμοδρόμιο την προηγούμενη μέρα. Παρομοίασε την εκτόξευση με την παρασκευή πουτίγκας.

«Λένε, ότι για να δεις αν η ποιότητα μιας πουτίγκας είναι καλή, πρέπει να την φας ενώ για να διαπιστώσεις αν το κοσμοδρόμιο μπορεί να λειτουργήσει, πρέπει να πραγματοποιήσεις την πρώτη εκτόξευση. Και αυτό το κάνατε, σας συγχαίρω», επισήμανε ο Πούτιν.

Μελλοντικά θα εκτοξεύονται ετησίως 8-10 μη επανδρωμένοι δορυφόροι. Η πρώτη επανδρωμένη πτήση, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το 2023.

 

Πηγή: ria.ru

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ