ΤΟΠΙΚΑ

pde20161010c.jpgΣτην 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Φώκαια Αττικής, συμμετείχε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γεώργιος Φαλτσέτος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φαλτσέτος μίλησε για την βελτίωση των εγγενών δυσλειτουργιών και την οργάνωση του «Δικτύου των Συμπαραστατών, σημειώνοντας πως με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση θα βελτιωθεί προς το συμφέρον του πολίτη αλλά και της διοίκησης.

«Ο θεσμός του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμπαραστάτη είναι ένας δημοκρατικός θεσμός στα πλαίσια του Δήμου και της Περιφέρειας. Ο Δημοτικός και Περιφερειακός Συμπαραστάτης δεν ασκεί διοίκηση ούτε είναι τμήμα της διοίκησης αλλά είναι ένα όργανο εσωτερικής και επιτόπιας καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της κακοδιοίκησης» και συμπληρώνοντας ο Γ. Φαλτσέτος σημείωσε:

«Ο θεσμός είναι σχετικά νέος και δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Αιτία αυτού του φαινομένου είναι: α) η διστακτικότητα του πολιτικού συστήματος (δήμων και περιφερειών) απέναντι στο θεσμό, με αποτέλεσμα σε πολλούς δήμους και περιφέρειες της χώρας να μην έχουν εκλεγεί ακόμα Δημοτικοί ή Περιφερειακοί Συμπαραστάτες, β) η επιφυλακτικότητα των πολιτών, γιατί αντιμετωπίζουν τον θεσμό ως ένα τμήμα του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου ή της Περιφέρειας, γ) οι οργανωτικές ελλείψεις, όπως επαρκής στελέχωση των γραφείων των συμπαραστατών με εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. με νομική κατάρτιση για όσους δεν είναι νομικοί) αλλά ακόμη και στέγαση των συμπαραστατών σε αυτοτελές γραφείο (υπάρχουν συμπαραστάτες που δεν έχουν ακόμη γραφείο αλλά συστεγάζονται με διάφορες υπηρεσίες) και δ) ανεπαρκής ενημέρωση του κοινού για τη δράση των Συμπαραστατών αλλά και για τα αποτελέσματα της δράσης αυτών».

Κατά την εκδήλωση ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης Αττικής Βασίλης Σωτηρόπουλος διατυπώνοντας ορισμένες από τις βασικές προτάσεις του Δικτύου Συμπαραστατών, δηλαδή τη δυνατότητα εκλογής Συμπαραστάτη σε νησιωτικούς ή ορεινούς δήμους, κάτω των 20.000 κατοίκων, την εκλογή με πλειοψηφία 2/3 των παρόντων συμβούλων του δημοτικού/ περιφερειακού συμβουλίου, τη δέσμευση των υπηρεσιών, ώστε να απαντούν εντός ευλόγου χρόνου εγγράφως στον Συμπαραστάτη, τόσο πριν (αρχικό ερώτημα) όσο και μετά τις προτάσεις θεραπείας του προβλήματος.

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης έγινε απολογισμός δράσης της Συντονιστικής του δικτύου ,σταχυολογήθηκαν οι προτάσεις του δικτύου για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού και ενεκρίθη ομόφωνα η επίσημη νομική μορφή του Δικτύου Συμπαραστατών κατ' εφαρμογή σχετικής σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε ή ιδρυτική πράξη για τη σύσταση του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών σωματειακής μορφής, καθώς και το καταστατικό που θα ορίζει τους σκοπούς του Δικτύου.

Η Συνδιάσκεψη τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Μαρία Θελερίτη Μαρία, βουλευτής Κορίνθιας ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Γιάννης Θεωνάς ΣΥΡΙΖΑ, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, από το Ποτάμι ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς, από τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης, καθώς και ο τ. Υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. Επίσης, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Γενικών και Εκτελεστικών Γραμματέων Δήμων και Περιφερειών, κ. Ραπτάκης.

 

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ