ΤΟΠΙΚΑ

teiamaliadasneo1Είναι βέβαιο ότι οι δηλώσεις δίκην προθέσεων του δημάρχου του Πύργου Γαβρίλη Λιατσή που αφορούν την έξωση του ΤΕΙ από την πόλη του, έχουν προκαλέσει συζητήσεις, διαμαρτυρίες και αγανάκτηση μεταξύ των δημοτών του. Μάλιστα προκειμένου να ερεθιστούν τα ανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας ακούστηκε και το αμίμητο της μεταφοράς του τμήματος στην Αμαλιάδα.

Για την περίπτωση, κλινική ή υπαρκτή έχουν γραφτεί πολλά, που αφορούν το δήμαρχο του Πύργου, την τοπική κοινωνία, τους θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, αντίθετα στην Αμαλιάδα σιγή ιχθύος!

Πιθανόν πολλοί θα διερωτώνται, η Αμαλιάδα γιατί δεν ακούγεται, γιατί δεν παίρνει την ευκαιρία που της δίνει ο δήμαρχος Πύργου, γιατί έστω και ένας ανεγκέφαλος δεν έριξε έστω και ένα βεγγαλικό;

Η Αμαλιάδα, έχει υποστεί πολλά σε βάθος χρόνου για να επαναλάβει τα λάθη και τις πρακτικές άλλων που έχουν στοιχίσει στην ίδια και σε ολόκληρο το Νομό. Γιατί αυτή η δεύτερη πόλη, έχει πάντα την άποψη ότι όταν οι δυνάμεις ενώνονται το αποτέλεσμα δικαιώνει τους πολίτες. Δείγμα η ένωση στο καυτό θέμα των απορριμμάτων που φορτώθηκε δυσανάλογα στις πλάτες της και έδωσε λύση σε όλους αλλά κυρίως στην πρωτεύουσα του Νομού.

Οι υποδομές στην παιδεία δεν χτίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, τουλάχιστον σήμερα, οργανώνονται βήμα βήμα και ριζώνουν - αναπτύσσονται αρμονικά με την τοπική κοινωνία και τη φοιτητική και επιστημονική κοινότητα.

Στην Αμαλιάδα φυτρώνουν με σταθερά βήματα οι σπόροι του νέου της τμήματος, στις υποδομές που η πόλη φρόντισε να προσφέρει, υποδομές που αρκούν για την παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων και ερευνητικού έργου. Υποδομές που όμως δεν αρκούν για τη λειτουργία και άλλου διαμετρικά διαφορετικού αντικειμένου τμήματος.

Δεν χρειάζεται να μακρηγορούμε, το πρόβλημα που δημιούργησε με τις δηλώσεις προθέσεων του ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, δεν αφορά την Αμαλιάδα. Η συζήτηση του Πύργου και της Αμαλιάδας που θα μπορούσε να υπάρχει, θα ήταν η από κοινού διεκδίκηση νέων υποδομών και νέων τμημάτων, όμως η Ηλεία δεν είναι μια καλά οργανωμένη ορχήστρα, είναι ένα συνονθύλευμα, μικρών προσωπικών και τοπικιστικών ζητημάτων.

Διάχυτη είναι η άποψη στους πολίτες της Αμαλιάδας ότι η πόλη δεν θέλει τα ιμάτια του γείτονα, αντίθετα τον στηρίζει και θέλει να διεκδικεί μαζί του αυτά που όλη η Ηλεία, λίκνο του Ολυμπισμού και σύμβολο Ειρήνης, δικαιούται.

 

EAM.GR Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

 

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ